יום הסרטן הבינ"ל

"טכנולוגיה וקידמה בשירות הרפואה - מענה לצורך קליני בטיפול סרטן ריאות"

פרופ' ניר פלד, בשיחה מיוחדת ל"דוקטורס אונלי", מתייחס למחקר שבוצע ב- MSKCC שמראה כי בשימוש בטכנולוגיית הבדיקה החדישה יש סיכוי להצלחות קליניות רבות יותר. מחקר שבוצע ב'מרכז דוידוף' מוכיח שאין מדובר רק בתאוריה

סרטן ריאה (אילוסטרציה)
סרטן ריאה (אילוסטרציה)

" המחקר שבוצע ב Memorial Sloan Kettering Cancer Center מציג את חשיבות השימוש בכלים הדיאגנוסטיים החדישים, הטובים ביותר שהרפואה המותאמת-אישית יכולה להציע היום. הם מבוססים על אפיון רקמת הגידול הסרטני, בצורה הטובה ביותר ועד לרמה המולקולרית", כך אומר פרופ' ניר פלד, אונקולוג בכיר ורופא ריאות, ממרכז דוידוף לסרטן, בשיחה מיוחדת ל"דוקטורס אונלי" לרגל יום הסרטן הבינ"ל.

פרופ' ניר פלד

פרופ' ניר פלד

"מדובר במיפוי הדרכים של הגידול ובאיתור נקודת התורפה והחולשה הגדולה ביותר שלו, על מנת שבהתאם לכך תכוון בדיוק לשם התקיפה שלו בטיפול שיינתן לחולה. המחקר הזה מראה כי בשימוש בטכנולוגיית הבדיקה החדישה יש גם סיכוי להצלחות קליניות רבות יותר. במקרה זה נבדק הנושא לגבי סרטן ריאות .התוצאה הייתה שכמעט מחצית מהממצאים שעלו היו מאד משמעותיים - ובעקבות זאת גם ההצלחה הקלינית הייתה מידית.

"עשינו בישראל עבודה דומה שבה נבדקו גם הממצאים הקליניים לגבי 100 חולי סרטן ריאה שהיו במעקב אצלנו ב'מרכז דוידוף'. נעשה הבירור המולקולרי ונמצא שאצל כמעט 85% מהם היה ממצא גנטי משמעותי ואצל כמחצית מהחולים השתנה הטיפול שהם קיבלו קודם לכן, בעקבות תוצאות הבדיקה מהסוג החדיש שנעשתה בהם. מכאן שאין מדובר רק בתיאוריה . הטיפול השתנה לכיוון הביולוגי - או שזה הטיפול שנבחר מראש או שהוא הוחלף מהטיפול הקונבנציונלי, הכימותרפי.

"בעבודת המחקר שלנו הלכנו צעד אחד נוסף קדימה: נבדק גם שיעור התגובה. התברר שכמעט 70% הגיבו לטיפול שניתן להם על בסיס האבחון בטכנולוגיה החדישה. אצל חלק מהחולים זו אף הייתה תגובה מלאה: כלומר הגידול נעלם. מכאן שהבדיקה מהסוג החדיש היא בהחלט נדבך הכרחי בתהליך כולו.

"במחקר שביצעה חברת FOUNDATION MEDICINE שהקימה קבוצת רופאים מבוסטון, על בסיס הבדיקה FoundationOne ושדווח עליו ב- Clinical Cancer Research, מוצג שיעור החולים שהובהר כי הם ברי-טיפול, אבל חסר הנדבך הנוסף שמבהיר באמת כמה חולים אכן טופלו ומה היה שיעור ההצלחה בעקבות זאת– וזה מה שבוצע אצלנו.

"אין ספק כי החברה מבוסטון היא חלוצה בתחום ובפיתוח שלה. היא מראה עד כמה מדובר בצורך קליני אמיתי. העבודה הראתה עד כמה הובאה הטכנולוגיה הזאת לכלל מימוש קליני מאד פרגמטי - מה שמאפשר לעשרות אלפי חולים ליהנות כבר מפירות עבודת המחקר האקדמית רבת השנים וליישם אותה בטיפולי היום-יום".
"מדובר ביתרונותיו של הטיפול בסרטן כאשר הוא מוכוון מטרה ושבו תוקפים את רקמת הגידול ומשיגים שיעור תגובה גבוה עם פרופיל בטיחותי גבוה יותר מאשר בטיפול הכימותרפי. בעוד שבאחרון פרופיל היעילות כיום הוא 40-30% - בטיפול הביולוגי הממוצע עומד כבר על 60%".

למידע נוסף אודות המחקר שבוצע ב Memorial Sloan Kettering Cancer Center

נושאים קשורים:  בדיקות גנומיות בסרטן ריאה,  סרטן ריאה,  פרופ' ניר פלד,  FoundationOne
תגובות