סרטן ריאות

טיפול נאואדג'ובנטי באמצעות חסמי PD-1 לפני כריתת גידול סרטני בריאות

החוקרים בדקו את הבטיחות והישימות של טיפול נאואדג'ובנטי עם nivolumab במקרים של סרטן ריאות של תאים שאינם קטנים וניתן לכריתה

01.07.2018, 11:32

נוגדנים אשר חוסמים חלבון PD-1י(programmed death 1) משפרים את השרידות של מטופלים עם סרטן ריאות מתקדם של תאים שאינה קטנים (NSCLC - non–small-cell lung cancer), אך יעילותו לא נבדקה ב-NSCLC שניתן לכרות, מצב אשר נעשה מעט מאוד התקדמות לגביו בעשור האחרון.

במחקר הפיילוט הנוכחי, החוקרים נתנו שתי מנות של מעכבי PD-1 שנקרא nivolumab לפני הניתוח למטופלים מבוגרים שטרם קיבלו טיפול עם סרטן מסוג NSCLC שניתן לכרות (שלב 1,2 או 3A). אופן המתן של nivolumab (מנה של 3 מ"ג לקילוגרם ממשקל הגוף) היה תוך ורידי פעמיים בשבוע, כאשר הניתוח תוכנן להיות כארבעה שבועות לאחר מתן המנה הראשונה.

נקודות הסיום הראשיות של המחקר היו בטיחות וישימות. כמו כן, החוקרים העריכו גם את התגובה הפתולוגית של הגידול, רמות הביטוי של הליגנד לחלבון PD-1י(PD-L1- programmed death ligand 1), עומס מוטציות ותאי T ספציפיים לנאו-אנטיגנים שעברו שינוי ע"י היווצרות מוטציות.

תוצאות המחקר הראו של-nivolumab ישנן תופעות לוואי מקובלות ושמתן התרופה לא הוביל לדחיית הניתוח. מתוך 21 גידולים שהוסרו, 20 הוסרו בצורה מלאה. ב-9 מתוך אותם 20 גידולים (45%), נצפתה תגובה פתולוגית משמעותית. החוקרים מצאו שהתגובה הופיעה גם בגידולים עם PD-L1 חיובי וגם בגידולים עם PD-L1 שלילי. כמו כן, נמצאה קורלציה משמעותית בין התגובה הפתולוגית לבין עומס המוטציות שנצפה בגידול לפני תחילת הטיפול.

החוקרים מצאו שמספר ההעתקים של תאי T שנמצאו בגידול ובדם פריפרי עלה לאחר הטיפול הסיסטמי בחוסמי PD-1 בקרב 8 מתוך 9 מטופלים שנבדקו. כמו כן, נמצא שתאי T ספציפיים לנאו-אנטיגנים שעברו שינוי ע"י היווצרות מוטציות מתוך גידולים ראשוניים עם תגובה מלאה בהערכה הפתולוגית, התרבו באופן מהיר בדם פריפרי לאחר שבועיים וארבעה שבועות מהטיפול. יש לציין כי חלק מהתאים הללו לא זוהו לפני מתן הטיפול.

מסקנות החוקרים היו שמתן אדג'ובנטי של nivolumab גרם למספר תופעות לוואי, לא הוביל לדחייה של הניתוח וגרם לתגובה פתולוגית משמעותית ב-45% מהגידולים שהוסרו. בנוסף, נראה שעומס המוטציות בגידול היה גורם מנבא לתגובה הפתולוגית בעקבות מתן חסמי PD-1. הטיפול הוביל לעלייה של תאי T ספציפיים לנאו-אנטיגנים שעברו שינוי ע"י היווצרות מוטציות בדם פריפרי.

(המחקר קיבל מימון מ-Cancer Research Institute–Stand Up 2 Cancer ומגורמים נוספים. ClinicalTrials.gov number, NCT02259621)

מקור: 

Forde, P.M. et al. (2018) New England Journal of Medicine 378.

נושאים קשורים:  סרטן ריאות,  NSCLC,  Nivolumab,  גידולים שניתן לכרות,  תגובה פתולוגית,  תאי T,  עומס מוטציות,  מחקרים,  טיפול נאו-אדג'ובנטי
תגובות