חדשות

הוכפל מספר מענקי המחקר לחוקרים ב"הדסה" מטעם הקרן הלאומית למדע

חוקרים במרכז הרפואי הדסה זכו למענקי מחקר במסלול אישי ובתכנית "רופאים חוקרים", על סך כולל של יותר מ-16.5 מיליון שקל

פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל "הדסה". "להקים שלוחה של בית החולים כמעצמה רפואית באיחוד האמירויות". צילום: הדס פרוש, פלאש 90

חוקרים במרכז הרפואי הדסה זכו למענקי מחקר במסלול אישי ובתכנית "רופאים חוקרים", על סך כולל של יותר מ-16.5 מיליון שקל, כך הודיע אתמול (ב') בית החולים.

הצעות המחקר הוגשו במחזור האחרון לקרן הלאומית למדע בישראל ISF - Israel Science Foundation הגוף הציבורי המרכזי התומך במחקר בסיסי בישראל ומקדם אותו. בימים האחרונים נתקבל האישור למחקרים השונים.

במחקרים במסלול האישי אושרו עשרה מענקים - אחד מהם הוגש בשיתוף עם האוניברסיטה העברית – בתחומים: נוירולוגיה, אנדוקרינולוגיה ומטבוליזם, מיקרוביולוגיה קלינית ומחלות זיהומיות, המעבדה לכירורגיה ניסויית, אונקולוגיה, תרפיה גנטית, מערך הדימות, מרכז למחקר ראומטולוגי ועיניים. שלושת המחקרים האחרונים זכו במענקים הגבוהים ביותר.

ממוצע הזכיות של חוקרי "הדסה" בארבע השנים האחרונות במסלול האישי עמד על 4.5 מענקים, ואילו כעת הוכפל מספר המענקים שאושרו לחוקרי "הדסה".

בתכנית "רופאים חוקרים בבתי חולים" אושרו חמישה מתוך שבעה מענקים שהקציבה הקרן למחקרים בתחומים: אורתופדיה, ילדים, פריודונטיה, פסיכיאטריה וקרדיולוגיה. בתכנית "סדנאות מחקר" אושר מענק נוסף.

פרופ' חובב נחושתן, רופא בכיר במכון שרת לאונקולוגיה ב"הדסה", הוא מבין הזוכים במענקי המחקר. בהמשך לעבודה שנעשתה עם פרופ' אהוד רזין מבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית, יבדוק פרופ' נחושתן במחקרו את תפקיד האנזים SYNTHASE TRNA כגורם בהתפתחות סרטן בכלל וסרטן ריאה בפרט. המחקר עצמו נוגע להפעלת האנזים והמסלול שאותו הוא עושה בהעברת אותות בין תאים וכיצד מסלול זה תורם או מעכב את התפתחות הסרטן.

רופא-חוקר נוסף שזכה במענק הוא ד"ר מוני שובי, מצנתר בכיר במערך הלב של הדסה. מחקרו עוסק בהסתיידות המסתם האאורטלי - מחלה לבבית נפוצה בגילאים מתקדמים יותר, הגורמת לתחלואה ותמותה ניכרים לצד פגיעה משמעותית באיכות החיים.

"כיום אין טיפול תרופתי להסתיידות. במעבדה לחקר הלב חוקרים מאז כמה שנים את המקור להסתיידות עצמה בעזרת מודל המדמה הסתיידות מסתם", הסביר ד"ר שובי. "הרעיון מאחורי המחקר הוא לזהות את התהליכים המקדימים את ההסתיידות ומניעת המחלה.

"עד כה גילינו כי זרחן הוא אחד הגורמים המשמעותיים להיווצרות הסתיידות וכעת נעשה שימוש במענק על מנת להעמיק את הבנת תהליך ההסתיידות ומציאת מענה תרופתי למניעה ואף טיפול. "כיום", הוסיף, "הפתרון היחיד להסתיידות המסתם הוא החלפתו בניתוח מורכב הכרוך בסיכון ובתקופת החלמה ושיקום משמעותיים. אנחנו רוצים למצוא את הגורמים ה'אשמים' ולתקוף אותם".

מנכ"ל "הדסה", פרופ' זאב רוטשטיין, מסר כי "אין ספק שההצלחה הזו היא הישג נאה שממשיך לבסס את הדסה כבית חולים אקדמי מהשורה הראשונה בעולם". פרופ' רוטשטיין בירך את הזוכים והזוכות במענקים ואמר כי הוא "גאה בהם עד מאוד". עוד אמר כי "האגף למחקר ופיתוח ב'הדסה', בהובלת פרופ' אייל משעני, ימשיך לסייע לחוקרים להוסיף ולהגיש הצעות מחקר לקרנות השונות. ההצעות המחקריות הן מקדמי רפואה ופורצי דרך".

נושאים קשורים:  מענקי מחקר,  הקרן הלאומית למדע בישראל,  ה-ISF,  מחקרים ישראליים,  פרופ' זאב רוטשטיין,  פרופ' חובב נחושתן,  חדשות,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות