חדשות

האם בדיקת הסקר לאבחון סרטן ריאות בקרב מעשנים תאושר בוועדת הסל?

מחלוקת בין התומכים בהכללת הבדיקה כבר בשנה הקרובה לבין המתנגדים לה בוועדת הסל. משרד הבריאות הקים ועדת היגוי לנושא

אבחון סרטן ריאות. אילוסטרציה

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, הקים ועדת היגוי כדי לקבל החלטה אם להמליץ לוועדת סל התרופות על הכללת בדיקת הסקר המוקדמת לאיתור חולי סרטן ריאות כתוצאה מעישון או לדחות את ההמלצה בשנה נוספת.

בדיוני ועדת הסל יש מחלוקת בין התומכים בהכללת הבדיקה כבר בשנה הקרובה לבין המתנגדים לה, כך דיווח הבוקר (ד') "ידיעות אחרונות". התומכים מצביעים על תוצאות מחקרים חדשים שקבעו שהכללת הבדיקה בסל עשויה להציל חיים של מעשנים-כבדים רבים. פרופ' ניר פלד, מנהל המערך האונקולוגי ב"סורוקה", סבור כי ניתן להציל רבים בעלות זעומה. התומכים מצביעים גם על כך שאי הכללת בדיקת הסקר דומה לענישה, וכפי שאין מענישים בעלי עודף משקל ומונעים מהם תרופות לסוכרת או מונעים תרופות לסרטן עור ממי שנהג להשתזף בשמש באופן מוגזם וללא תכשיר הגנה מתאים, כך אין למנוע ממעשנים וממעשנים-לשעבר בדיקה לאיתור מוקדם של סרטן ריאה.

המתנגדים טוענים כי הבדיקה איננה מדויקת ועלולה ליצור מצב שבו מתגלים נגעים חשודים כאשר לאחר מכן מתברר בעקבות בדיקות נוספות, יקרות ומיותרות, שאין מדובר בסרטן. כמו כן טוענים המתנגדים שהכללת בדיקת הסקר תחייב תוספת רדיולוגים, מכשירי CT ומערכת לאיתור המועמדים לבדיקות מסוג זה. הם מציעים במקום זאת להכליל בדיקות אלו במסגרת תכנית לאומית ייעודית רחבה ונפרדת עם תקציב משלה.

הנושא הוא באחריות משרד הבריאות, בעוד שזה סבור כי את ההחלטה צריכה לקבל ועדת סל התרופות ועד כה, ההצעות שהוגשו בשנים קודמות לוועדה נדחו.

בדיקת הסקר נכללת כבר בסל הבריאות בארה"ב ובקנדה וצפויה להיכלל בעוד מדינות באירופה.

בדיקת הסקר מיועדת לבני 74-55 המעשנים 30 שנה לפחות קופסת סיגריות אחת ביום או במשך 15 שנה שתי קופסאות. הפעלת בדיקת סקר תחייב מדי שנה להזמין אותם לעבור בדיקת CT בקרינה נמוכה לאיתור נגעים. במקרה של ממצא חשוד, תבוצע בדיקה נוספת כמו ביופסיה.

נושאים קשורים:  בדיקת סקר,  בדיקה לאבחון סרטן ריאות,  עישון,  ועדת סל התרופות,  מעשנים,  סיכון לסרטן ריאות,  חדשות,  סרטן ריאות
תגובות
אנונימי/ת
07.11.2018, 16:33

אין מקום להכללה הבדיקה שכן:

א. הכישלון של מחקר NELSON האירופי הגדול שתוצאותיו הוצגו לפני כחודש (ירידה לא מובהקת סטטיסטית בתמותה כוללת, בניגוד למחקר NLST האמריקני אותו ניסה לשחזר, ובדומה לכמה מחקרים אירופיים קטנים יותר וגם מחקר אמריקני קטן שמצא בכלל עלייה בתמותה כוללת). זה אומר שקרוב לוודאי שמטא אנליזה שתיערך תמצא ש=LDCT לא מפחית תמותה כוללת בצורה מובהקת.

ב. בדומה לקולונוסקופיה כבדיקת סקר לסרטן המעי הגס (שעלותה לפי תעריפון משרד הבריאות כפולה מזו של בדיקת CT) שבאופן רשמי אינה מתוקצבת, הרי שבפועל כידוע משרד הבריאות מממן עשרות מכוני קולונוסקופיה קיימים ופעילים בכל רחבי הארץ שמבצעים עשרות אלפי בדיקות סקר בשנה בהפניית גסטרואנטרולוג או לאחר דם סמוי בצואה. כפי שכולנו יודעים, קופות החולים מאשרות כמעט באופן אוטומטי טופס 17 לבדיקת CT, וזה לא הולך להשתנות. כך שכל מי שרוצה לעשות את בדיקת הסקר יכול לגשת לפולמונולוג ולהוציא הפניה והוא יקבל טופס 17 בתירוץ כלשהו.

09.11.2018, 13:50

הרעיון להקמת רשות לאומית לביצוע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן הריאות הוא רעיון נפלא. מה שמתבקש הוא רק צעד חשוב נוסף - הטלת עול המימון של הרשות הזו על חברות הטבק.
הן גרמו למגיפה הזו, מוצדק לצפות שהן יישאו לפחות בחלק מההוצאות.