חדשות

כ-8,000 איש מתים מעישון בישראל מדי שנה, כ-800 כתוצאה מעישון פסיבי

"שימוש במושגים כמו אידוי ואיוד, גם על ידי רופאים, חוטא לאמת המדעית", אומרים באגודה למלחמה בסרטן לרגל היום הבינלאומי למאבק בעישון ומביעים דאגה משיווקם של גאדג'טים המעודדים עישון

עישון בישראל. צילום: קובי גדעון פלאש 90

לרגל היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון, החל מחר (31 במאי), פרסמה האגודה למלחמה בסרטן נתונים עדכניים על נזקי העישון. העישון, כך על פני הנתונים, הורג אדם אחד בעולם בכל ארבע שניות – יותר משמונה מיליון איש לפני נתוני 2019.

בכל יום מתים 22 ישראלים ממחלות הקשורות בעישון - סרטני ריאות וגרון,  מחלת ריאות חסימתית כרונית COPD, התקפי לב, שבץ מוחי ומוות פתאומי. בסך הכל, בכל שנה מתים בישראל כ-8,000 איש מעישון, מהם כ-800 מעישון פסיבי.

עוד עולה מהנתונים כי כ-165 אלף ילדים לפני גיל חמש מתים בעולם מזיהומים בדרכי הנשימה התחתונות כתוצאה מחשיפה לעישון פסיבי ורבים סובלים בהמשך החיים מההשלכות הבריאותיות של העישון הפסיבי ונמצאים בסיכון מוגבר ל-COPD בבגרותם. שיעור התמותה העולמי השנתי מעישון פסיבי – כמיליון בני אדם.

סקר  חדש שנעשה בישראל העלה שכ-50% מהמעשנים הצעירים שוקלים להפסיק לעשן בעקבות עליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט. תושבי השפלה והדרום שוקלים להפסיק לעשן יותר משאר הישראלים.

בסקר השתתפו 506 נשים וגברים בני 18 ומעלה. מהסקר עלה שהשוואת מחיר הטבק לגלגול לסיגריות רגילות החלה להשפיע על המעשנים. 40.2% מכלל ציבור המעשנים בכל הגילאים שוקלים להפסיק לעשן. בקרב בני 34-25 - 50%  שוקלים להפסיק ובקרב בני 24-18 - כ-46%. עוד על מהסקר כי 30.2% מהמשתתפים ציינו שהפסיקו לבד, 13.2% הצטרפו לסדנת גמילה, 7.5% ציינו שקראו את מדריך הגמילה של האגודה למלחמה בסרטן. כ-76% מהמעשנים נוהגים להתרחק או לכבות סיגריה כשמבקשים מהם לחדול לעשן.

84.4% ממשתפי הסקר בעד אזהרות גרפיות עם צילומים על גבי קופסאות הסיגריות – זאת על פי תקנות שייכנסו לתוקף בשנה הבאה. 74.2% בקרב המעשנים ציינו שאזהרות גרפיות עם צילומים ירתיעו אותם.

השנה מתמקד ה-WHO בהצגת הקשר שבין עישון לבריאות הריאות על תחלואה קשה, קטלנית וכרונית. עישון אחראי על יותר מ-60% מכלל מקרי המוות מסרטן ריאות בעולם. ה-WHO שם לו למטרה להשפיע על ממשלות המדינות החברות בארגון (194) לקבוע יעד: הפחתה ב-30% במימדי תופעת העישון בארצותיהן עד 2025.

נזקי הסיגריות האלקטרוניות

השנה יזמה האגודה למלחמה בסרטן גם קמפיין הסברתי באמצעי המדיה השונים, לרבות התמקדות בחברה הערבית, המצביע גם על נזקי הסיגריות האלקטרוניות לסוגיהן. בשלב זה היקף הנזק הבריאותי של שימוש בהן לא ברור ועם זאת קיים חשש שהן ממכרות: בני נוער וצעירים הם פלח האוכלוסיה הפגיע במיוחד בשל השפעתו הממכרת של הניקוטין על המוח שלא סיים להתפתח עד גיל 25 לערך.

ד"ר דודי ביטון, רופא ורכז ההסברה הבכיר באגודה, ציין: "אנו מודאגים מהגאדג'טים החדשים ומהקמפיינים השיווקיים שנועדו לעודד עישון במקום למגר אותו וכן מוטרדים מייחוס הפחתת נזק למוצרים חדשים שהיקף הנזק שלהם טרם נחשף במלואו באמצעות מחקרים ארוכי טווח. הטיית השיח הציבורי תוך שימוש במושגים כמו אידוי ואיוד, לעתים גם על ידי רופאים, חוטאת לאמת המדעית. מקור הניקוטין בסיגריות האלקטרוניות מטבק, בדיוק כמו בסיגריות הרגילות - זה אותו חומר ממכר בעל פוטנציאל לנזק בריאותי אדיר, רק שעכשיו הוא מופיע בריכוזים גדולים לאין שיעור מאלה שהכרנו בעבר. במחקרים מעודכנים נמצא שסיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים ומסרטנים המזוהים עם התפתחות של גידולים סרטניים, אוטם שריר הלב, אירועים מוחיים וסיכון מוגבר למחלות לב".

כמו כן הביעה האגודה דאגה בשל העלייה ב-13.3% בייבוא סיגריות רגילות -  ייתכן כי אצל המעשנים הכבדים והוותיקים מחיר הסיגריות פחות משפיע. כן כן הובעה דאגה מפרסומי חברות הטבק שיצאו במבצעי הוזלה של סיגריות רגילות תוך פנייה ברורה לצעירים.

מירי זיו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, אמרה: "מדינת ישראל קידמה בשנה החולפת את השוואת המיסים על סיגריות, הרחיבה את חוק איסור העישון במקומות ציבוריים ושדרגה את חוק הגבלת הפרסום והשיווק של המוצרים הממכרים והממיתים. היסטוריית החקיקה והאכיפה נגד עישון בעולם הוכחה כמצילת חיים"?

דנה פרוסט מקדמת הבריאות באגודה, ציינה: "אנו מחויבים להפחית את הנטל הפיזי, הרגשי והכלכלי של סרטן הנגרם כתוצאה מעישון. מחלת הסרטן הורגת מעשנים וכרוכה בעלויות טיפול עצומות. עישון הוא הגורם המוביל לסרטן הניתן למניעה. המעשנים הם לא הקורבנות היחידים של סרטן הקשור לעישון. חשיפה לעישון כפוי, פסיבי, בבית או במקום העבודה מגבירה סיכון לסרטן ריאות. הגנה מפני עישון כפוי והגנה על בני נוער מפני התחלת עישון מפחיתה משמעותית סיכון להתפתחות סרטן הקשור לעישון".

נושאים קשורים:  מאבק בעישון,  סיגריות,  האגודה למלחמה בסרטן,  חדשות,  סרטן ריאות,  COPD,  טבק,  סיגריות אלקטרוניות,  נזקי עישון,  עישון פאסיבי
תגובות

למי אכפת? איפה ראיתם קאמפיין נגד עישון בארץ? משרד הבריאות אינו עושה דבר בנושא . במדיה רק מדברים על cotex חיתולים ונייר טואלת - זה דברים הכי חשובים לבריאות העם! ולא על סרטן שד או צוואר הרחם