היפרגליקמיה

השלכות נוירואנדוקריניות והתנהגותיות של היפרגליקמיה בסרטן

בסקירה זו תוארו השינויים בחילוף חומרים המתרחשים בגוף כתוצאה מתהליכים נאופלסטיים וההשלכות של שינויים אלה על תסמיני המחלה הנוירואנדוקריניים 

08.07.2020, 11:33
תאים סרטניים. אילוסטרציה

המאפיין הבולט של סרטן הוא הפרעה בחילוף החומרים התאי במהלך הצמיחה של גידול ממאיר.

כיום שמים חוקרים רבים דגש על השאלה - כיצד תהליכים תאיים אוטונומיים אלה משפיעים על סביבת הגידול ועל גוף האדם כולו. שרשרת אירועים זו יכולה להיות בעלת השלכות משמעותיות על בריאות המטופל ואיכות חייו. למשל, ״פסולת״ מטבולית אשר מיוצרת על ידי תאים סרטניים מפעילה תגובה דלקתית מערכתית, אשר יכולה להפריע לאיתות של קולטני האינסולין בכבד ולהומאוסטזיס של גלוקוז.

המחקר בתחום מתחיל רק בתקופה האחרונה לייצר הבנה לגבי הדרך בה תהליכים אלו מתרחשים, וכיצד הם גורמים לתסמינים נפוצים בסרטן (היפרגליקמיה, עייפות, כאב, הפרעות בשינה). כמו כן, החוקרים טוענים כי רק לאחרונה התחילה הקהילה הרפואית להכיר בהשפעה של המוח על תהליכים פתו-פיזיולוגיים של מחלת הסרטן.

בסקירה זו דנו החוקרים בשינויים מטבוליים הנגרמים על ידי אונקוגנים מפריעים לחילוף החומרים של החולה, עם דגש על היפרגליקמיה הנגרמת מסרטן. החוקרים דנו בנוסף ביכולת של המוח לחוש ריכוזי גלוקוז, ובדרך שבה תהליך זה מושפע מגידולים נאופלסטיים מרוחקים. לבסוף, קישרו החוקרים בין שינויים במאזן האנרגיה המושרים על ידי סרטן לבין פגיעות נוירואנדוקריניות והתנהגותיות.

מקור: 

Juan H Vasquez et. al (2020) Endocrinology  https://doi.org/10.1210/endocr/bqaa047

נושאים קשורים:  היפרגליקמיה,  חישת גלוקוז,  חילוף חומרים,  מחקרים
תגובות